Puppy’s

Momenteel hebben wij geen puppy's. Mochten we iets in de planning hebben dan zullen we dit hier vermelden.

Veel mensen denken dat je van de ene op de andere dag fokker bent, maar zo werkt het niet. Je kunt niet zomaar een nestje fokken. Je moet je er echt in verdiepen. Daarom fokken wij af en toe een nestje en de pups worden in huiselijke kring grootgebracht.

De honden die bij ons wonen worden allemaal gecontroleerd op erfelijke afwijkingen, zoals Pra-Cataract, prcd-PRA(dna), HD, FN(dna), AON (Adult Onset Neuropathie, BSS (Bernard Soulier Syndrome)=bloedziekte en AMS .De honden worden 1x geröntgend op HD en 1x een dna test op prcd-PRA en FN(=Familial Nephropathie, een dodelijke nierziekte). PRA-Cataract gebeurt jaarlijks. Sinds kort kunnen we onze honden dus laten testen middels DNA.

Er kunnen voor de prcd-PRA en FN 3 uitslagen uitkomen:

A: normal/clear, de hond is genetisch vrij van PRA, zal het zelf niet krijgen en geeft het ook niet door aan zijn/haar nakomelingen.
B: carrier, de hond is drager van PRA, zal het zelf niet krijgen, maar kan het wel doorgeven.
C: lijder, de hond is lijder van PRA, heeft een verhoogd risico om het zelf te krijgen en geeft het door.

Met verantwoord fokken kun je ervoor zorgen dat er geen lijders(C) meer geboren worden. Na een aantal generaties zullen er dan alleen nog pups geboren worden die vrij van PRA zijn. Daarom zal 1 van de ouderdieren altijd A/clear moeten zijn en mag je combineren met een A, B of C hond.

Bij onderstaande paringen zal niet 1 van de pups de ziekte kunnen krijgen:
AxA: 100% A vrij van PRA
AxB: 50% A en 50% B
AxC: 100% B, alle pups zijn drager, maar krijgen de ziekte niet.

Paringen die risicovoller zijn:
BxB: 50% B drager en 25% C lijder en 25% A vrij
BxC: 50% B drager en 50% C lijder
CxC: 100% lijder.

Dit verervingschema kun je ook toepassen bij FN.
Onze honden worden bij Genomia in Tsjechië getest.

Het gaat ons er niet om dat er zoveel mogelijk nakomelingen van onze honden komen. Wij proberen om gezonde en lieve honden te fokken, waar de toekomstige eigenaren heel veel jaren plezier aan zullen beleven.